Svar på svar...
1. Hur kommer det sig att Bahars mamma inte jobbar med det hon är utbildad till? Vad tror du? utveckla ditt svar...
Jag håller med Sofia om att invandrare har svårare att få jobb när de inte kan det svenska språket. Det är viktigt i Sverige att kunna svenska flytande för att få jobb.
Om man kan flytande svenska får man då jobbet? Nej så lätt är det oftast inte.
De flesta arbetsgivare kollar även på vad man heter. Om Panthea Irandoust och Sara Johansson söker ett jobb, så är det tyvärr så att många arbetsgivare väljer att ge Sara Johansson jobbet just för att det känns ”säkrare”. Varför ska det vara så? Bara för att Pantheas namn inte ”låter” svenskt, har hon inte rätt erfarenhet? Nej det stämmer verkligen inte!
Många av invandrarna är väldigt högt utbildade och har precis samma erfarenheter som svenskar har. Det kan även vara så att deras utbildningar är bättre än de svenska.
Språket spelar självklart också en stor roll, men Panthea kanske även talar bättre svenska än vad Sara gör.
Jag tycker därför att man borde ha en jobbintervju med både Panthea och Sara och därifrån kan man välja vem som passar bäst för jobbet.
I Sverige behöver man gå om en hel kurs för att kunna få jobb inom det ämnet man är utbildad till i sitt hemland.
Det jag inte kan förstå är varför man inte bara kan få göra ett test där man kan visa att man har all den kunskap som behövs inom just det ämnet. Det hade varit bra både för personen som slipper läsa om kursen men också för det svenska samhället som kanske behöver fler anställda inom området.
2. Varför är det så viktigt för familjen att lära sig om de svenska högtiderna och varför de firas? vad tror du?
Jag håller med Sofia om att mycket antagligen beror på att högtider är stora i deras hemland.
Det är ju trots allt så att vi i Sverige inte alls sätter våra högtider lika högt som många gör i andra länder. Jämför man exempelvis jul i Sverige med jul i USA så är det i USA en mycket större tradition. Detsamma gäller Halloween då dem i USA ofta utsmyckar hela hus.
Nu är inte familjen Irandoust från USA men det jag menar på är att högtiderna är i andra länder ofta är högre uppsatta och det är också en större självklarhet att man ska fira det stort.
Inom familjen Irandoust är både Panthea och Amir även väldigt intresserad av olika kulturer och högtider .
Det jag också tror är att högtiderna väcker stort intresse, just för att familjen ska bli en del av det svenska samhället och också bygga upp en gemenskap med det svenska folket. Jag får uppfattningen om att de vill visa att de kan anpassa sig, att de är villiga att fira de svenska högtiderna trots att de är från Iran och egentligen har egna högtider därifrån.
Det är familjens sätt att ta steg och bygga sig uppåt för att sedan förstå sig på och lära känna ”Sverige”.